bekkenxraybasiscoloured1scaled

"Simpele doeltreffende oefeningen"


GevoelsBewust Bewegen

Vrij kunnen bewegen. Mobiel, stabiel. In beweging zonder verstarring. Van binnenuit voelend wat klopt. Vooruitgaand of je terugtrekkend. Zonder aarzeling richting je doel.

Voelen in je eigen lichaam

GevoelsBewust Bewegen brengt je terug naar de oorspronkelijke bewegingsmogelijkheden van je lichaam. Bewegend vanuit voelbewustzijn. Dat dat oefening vraagt, komt door de harde realiteit dat we afgeleerd hebben ons lichaam van binnenuit waar te nemen. Simpelweg omdat in deze tijd de nadruk is verschoven naar het mentale.

De essentie van Gevoelbewust Bewegen is het bewegen vanuit het skelet. Een skelet met geopende gewrichten. Gewrichten die zich kunnen openen dankzij ontspannen spieren. Getrainde of gespannen spieren houden juist de botten tegen elkaar aan.  Een spier is namelijk in staat tot drie dingen: ontspannen, aanspannen en verlengen. Dat verlengen is een gevolg van het bewegen vanuit de botten. Stel je een panter voor die in slow motion zijn prooi bespringt, zijn botten uitschuivend en de klap bij het landen opvangend in zijn skelet.

Om diverse redenen, gewoontehouding, kopiëren van lichaamstaal van de ouders, stress etc, creëren wij spanning in onze spieren. Dat heeft een grote gevolgen. De gespannen spieren drukken gewrichtsvlakken op elkaar hetgeen zorgt voor gewrichtsslijtage. Scheefstand die door spanning ontstaat gaan we elders in ons skelet compenseren waardoor er klachten ontstaan. Onze ademhaling wordt beperkt, Een hogere spierspanning kost bakken met energie.
Wij ontnemen onszelf letterlijk bewegingsruimte.

Je skelet is het midden

Welbeschouwd is ons skelet de draagconstructie voor alle zachtere weefsels van ons lichaam, onze pezen en spieren zijn aan botten bevestigd, de buikorganen worden gedragen in ons bekken, onze hersenen in onze schedel.

Wat doe je bij GevoelsBewust Bewegen

Het is fijn om je te laten begeleiden maar uiteindelijk is het GevoelsBewust Bewegen een doorgaande oefening in je dagelijks leven. Bij alles wat je doet, afwassen, achter je pc zitten, op de bus wachten, de beweging vanuit je botten laten ontstaan zodat je spieren ontspannen blijven. Misschien kun je je voorstellen hoeveel energie je dat scheelt. Sterker nog, omdat Chi ongehinderd door bindweefsels kan stromen, levert het je meer kracht en levensenergie op.
Ook gebruik je alle onderdelen van je bewegingsapparaat (botten, pezen, spieren) veel efficiënter, je beweging ‘plaats’ je daar waar die hoort. Je schouderbladen hoeven bijvoorbeeld helemaal niet mee te bewegen als je je schoudergewricht opent wanneer je iets pakt.


een soepeler en bewuster bewegend lijf

gevoeld inzicht in de eigen motoriek

zelfheling van blessures en blokkades

herontdekking van je eigen zachte kracht

gegronde verbinding met de buitenwereld

Nulpunt

Wat je zeker gaat helpen om GevoelsBewust te bewegen, is het zijn in het Nulpunt ook wel One point genoemd.

Je hebt misschien wel gehoord van je hara, je tantien als krachtcentrum. Dat beschrijft een groter verzamelgebied voor energie in je onderbuik. Het nulpunt is anders. Het is een punt en het is geen punt. Alle energie is hier in potentie aanwezig, alles wat niet oorspronkelijk bij je hoort, kun je hierin af laten vloeien.
Een hulpmiddeltje om te snappen waar je ongeveer mag zijn: bij een vrouwenlichaam bij de baarmoeder, bij een mannenlichaam bij de prostaat.

Tijdens trainingen via het boekje of met een begeleider ga je de kracht van het nulpunt ervaren. Er is bijvoorbeeld een goed waarneembaar verschil hoeveel prettiger je contact maakt met iemand wanneer je in je nulpunt bent in plaats van - zoals we dat gewend zijn - iemand benadert vanuit je hoofd, met je focus naar voren. Opvallend is dat er - als je in het nulpunt bent- niks moet en alles mogelijk is.

Stilte in de beweging. Beweging in de stilte.

Het nulpunt helpt je geweldig met het GevoelsBewust Bewegen van binnenuit. Toch zul je eerst gaan ‘klussen’ met het ontspannen van je spieren om je skelet te voelen. Met teveel gespannen spieren is het namelijk lastig om in het nulpunt te ZIJN.

Het je eigen maken van alles wat hiervoor is beschreven vraagt om liefdevol geduld met jezelf. Wanneer je een leraar nadoet, schakel je je eigen voelbewustzijn uit. Terwijl het juist gaat om jezelf voelen van binnenuit. Uit de verkramping. Oude gevoelens kunnen daarbij vrijkomen. Gun jezelf een zachte blik en speelse toewijding.

Zijn op de aarde in je lichaam met heel je oorspronkelijke eigenheid.